Consumul excesiv de zahar cauzeaza aparitia si agravarea acneei
Mulţi oameni se întreabă dacă este posibil ca un consum excesiv de zahăr să provoace apariţia acneei. Specialiştii în dermatologie cosmetică subliniază că zahărul, în sine, nu provoacă acnee. La mijloc este un proces mult mai complex, pe care ţi-l vom detalia în cele ce urmează.
Chiar şi fără prezenţa zahărului în dietă, există multe motive prin care poate lua naştere acneea, iar dezechilibrele hormonale din corpul tău (acneea pe bază hormonală) pot fi un factor declanşator semnificativ care stă la baza erupţiilor cutanate de acest gen.
Acneea are mulţi factori cu potenţialul de „vinovaţi”. Prin urmare, este important să mergi la un medic dermatolog care va evalua ce tip de acnee ai, va identifica tipul tău de piele şi te va îndruma să urmezi un regim de îngrijire a pielii special creat pentru a întruni nevoile tenului tău. Cu toate acestea, cel mai bine este ca acneea să fie tratată pe mai multe planuri, spun medicii dermatologi de la Clinica Elos. Pe lângă tratamentele faciale care se pot face în cabinetele medicale specializate (precum Intraceuticals Clarity care elimină bacteriile responsabile de apariţia acneei), o piele frumoasă poate fi ajutată şi de medicamentele prescrise de un medic dermatolog specializat, de cremele sau loţiunile de îngrijire pe care le foloseşti în mod regulat la tine acasă, de o dietă sănătoasă şi echilibrată (care nu conţine alimente cu un indice glicemic mare), precum şi de un stil de viaţă sănătos.
De ce zahărul este nociv pentru pielea ta
Medicii dermatologi spun că merită să ne îndreptăm atenţia asupra modului în care zahărul ne afectează tenul. Proprietăţile oxidative ale zahărului pot provoca acneea şi erupţiile de pe piele. Zahărul şi alimentele cu un indice glicemic ridicat (acele alimente care, o dată ce au fost ingerate, se transformă rapid în glucoză şi determină creşterea nivelului de insulină) duc la o creştere a inflamaţiei, care afectează întregul organism. Astfel, alimentele bogate în zahăr şi cele bogate în grăsimi saturate (pâinea albă, bomboanele, alimentele prăjite, îngheţata, sucurile carbogazoase şi orice altceva care are ca ingredient principal zahărul) provoacă creşteri bruşte ale nivelului de insulină care agravează şi mai mult inflamaţia din corp. Iar cum insulina atinge cote alarmante, creşte şi producţia de sebum a pielii, contribuind la blocarea foliculilor, iar acest cer vicios poate înrăutăţi aspectul tenului.
Organismul descompune carbohidraţii simpli, precum zaharurile rafinate şi alimentele ce conţin făină albă, transformându-i rapid în glucoză, care pătrunde apoi în fluxul de sânge. Când se întâmplă acest lucru, corpul reacţionează şi produce insulină, pentru a echilibra nivelul glucozei din sânge. Acest lucru duce la producerea unor enzime ce cauzează inflamaţia, care atacă colagenul din corpul tău, printr-un proces oxidativ numit glicoliză. Acest proces descompune colagenul şi elastina, contribuind la aspectul de piele îmbătrânită, piele care se lasă şi la apariţia ridurilor. Glicoliza nu doar că sporeşte aspectul de piele îmbătrânită, dar poate agrava totodată şi anumite boli de piele, cum este cazul acneei sau rozaceei. Glicoliza este un proces metabolic enzimatic de oxidare sau ardere a monozaharidelor sau glucozei şi acesta influenţează funcţionarea organismului nu doar la exterior, cât şi la interior, afectând ţesuturile conjunctive şi articulaţiile.
Ce trebuie să reţii despre influenţa zahărului asupra acneei
Cu cât există mai mult zahăr în dieta unei persoane, cu atât este mai mare probabilitatea ca organismul acelei persoane să dezvolte rezistenţă la insulină. Este esenţial să înţelegi care sunt alimentele care au un indice glicemic mare (şi cât de repede cresc nivelul zahărului în sânge după digestie), pentru a te feri de ele. Astfel vei putea concepe o dietă sănătoasă, pentru a-ţi îmbunătăţi aspectul tenului. Consumul în exces de zahăr nu înseamnă doar şanse mai mari de a dezvolta rezistenţă la insulină, ci şi alte probleme de sănătate. Acest exces se poate manifesta prin creşterea excesivă a părului pe faţă sau pe corp (hirsutism), producţia de pete întunecate (pete hiperpigmentare) pe piele şi agravarea acneei.
Tratează acneea cu Intraceuticals Clarity
Gama Intraceuticals Clarity, disponibilă la Clinica Elos, a fost creată special pentru a trata eficient acneea. Combinţia de acid hialuronic şi substanţe cu rol antiinflamator şi antibacterian (acid salicilic, seleniu, Vitamina E) calmează erupţiile cauzate de acnee, lăsând în urmă un ten sănătos şi plin de vitalitate.
Substanțele active pe care le conţine tratamentul Intraceuticals Clarity au dublu rol: acela de a elimina bacteriile responsabile cu apariţia acneei şi de a hidrata intens, prevenind îmbătrânirea prematură a pielii. Contrar opiniei generale, un ten acneeic are nevoie de hidratare la fel de multă precum un ten normal sau uscat. Tratamentul Intraceuticals Clarity acţionează eficient în interiorul dermului, pentru un ten superb la exterior.
Programează-te acum la Clinica Elos şi medicii noştri dermatologi îţi vor explica ce alte beneficii are tratamentul Intraceuticals Clarity şi cum poţi trata eficient acneea cu ajutorul acestei game.