Nu ai produse in cos.

Shop

Onicomicoza (micoza unghiilor) – cauze şi tratament cu laser

Well-groomed bared a foot of female feetOnicomicoza este o boală a unghiilor cauzată de unele ciuperci parazite (fungi). Pe lângă disconfortul creat la nivel estetic, infecţia afectează şi structura unghiei. Află mai multe despre cauzele acestei boli, dar şi cum o poţi trata cu ajutorul laserului.

Ciuperca unghiei este o afecţiune comună, care începe ca o pată albă sau galbenă sub unghia de la mâini sau de la picioare. Pe măsură ce infecţia fungică pătrunde mai adânc în ţesutul unghiei, ciuperca parazită poate cauza decolorarea unghiilor, îngroşarea acesteia sau exfolierea la vârfuri. Onicomicoza poate afecta mai multe unghii, dar de obicei ciuperca nu le atacă pe toate în acelaşi timp.

Simptomele cele mai frecvente – micoza unghiilor

Poţi suferi de o infecţie fungică dacă una sau mai multe dintre unghiile tale prezintă următoarele semne: suprafaţă îngroşată, aspect casant, este fragilă şi sfărâmicioasă, este deformată, este ternă, şi-a pierdut strălucirea sau are o culoare închisă, cauzată de infecţie.

Cauzele onicomicozei

Infecţiile fungice ale unghiilor sunt, de obicei, cauzate de o serie de ciuperci dermatofite. Ca să înţelegi mai uşor, dermatofiţii produc infecţii care afectează zonele superficiale ale corpului nostru: epiderma, părul şi unghiile. Ce sunt ciupercile sau fungi? Fungi reprezintă acea categorie de plante inferioare, lipsite de clorofilă, care trăiesc ca parazite sau ca saprofite şi se răspândesc prin spori; ele nu au nevoie de lumina soarelui pentru a supravieţui. Unele ciuperci sau fungi au întrebuinţări benefice, în timp ce altele provoacă apariţia bolilor şi infecţiilor, precum onicomicoza, care se mai numeşte şi infecţia fungică a unghiei.

Organismele din regnul fungi trăiesc în medii calde şi umede, inclusiv în piscine, căzi şi cabine de duş. Ciupercile de acest gen îţi pot invada pielea prin spaţii atât de mici, încât nu le poţi vedea cu ochiul liber, sau printr-o zonă mică de separare dintre unghie şi patul unghial. Dacă unghiile tale sunt adeseori expuse la condiţii umede şi căldură, onicomicoza poate provoca probleme.

Unghiile de la picioare, mai predispuse în faţa infecţiei

Micoza unghiilor sau onicomicoza poate să apară mai des la unghiile de la picioare, comparativ cu cele de la mâini. Acest lucru se întâmplă deoarece unghiile de la picioare sunt ţinute mai des într-un mediu întunecos, cald şi umed (gândeşte-te cât de mult stau picioarele tale încălţate, câte ore pe zi porţi pantofi, ghete sau balerini), un loc în care ciupercile/fungi se dezvoltă în voie. O altă explicaţie: degetele de la picioare au, de regulă, mai puţin sânge care circulă prin ele, comparativ cu degetele de la mâini. Iar din această cauză, sistemului imunitar îi este mai greu să detecteze şi să oprească infecţia fungică.

Tratamente revoluţionare cu laser

Îndepărtarea unghiei este o soluţie dureroasă. Însă dacă infecţia fungică a unghiei tale este una severă sau extrem de dureroasă, medicul tău îţi poate sugera să îţi îndepărteze chirurgical unghia. O nouă unghie va creşte în locul celei bolnave. Dar va creşte lent şi va dura până la un an ca unghia să crească la loc, complet. Uneori, intervenţia chirurgicală este folosită în combinaţie cu un agent antifungic sintetic pentru a trata patul unghial.

Laserul şi terapiile bazate pe lumină

Chiar dacă sunt unii specialişti care susţin că sunt necesare mai multe studii pentru a se dovedi eficienţa laserului în tratarea onicomicozei, aceste metode – fie folosite singure (laserul şi lumina pulsată) sau împreună cu tratamentele medicamentoase – te pot ajuta să îţi vindeci unghiile şi să îţi recuperezi aspectul sănătos pe care îl aveau altă dată. Un studiu recent a testat eficacitatea terapiei cu laser, combinată cu o cremă împotriva infecţiilor fungice ale unghiilor. Dintre cei 24 de participanţi, majoritatea au spus ca au beneficiat foarte mult de pe urma acestui tratament cu laser.

Cum creşti şansele de reuşită

Tratamentul onicomicozei depinde de tipul de infecţie cu care te confrunţi, de numărul unghiilor afectate şi de severitatea infecţiei unghiei respective. Un tratament sistemic este întotdeauna necesar în cazul onicomicozei, iar în funcţie de zona afectată, infecţia poate fi tratată cu un anumit tip de medicament. O combinaţie de tratamente topice şi sistemice creşte rata de vindecare. Deoarece şansa de reapariţie a infecţiei rămâne ridicată, chiar şi cu medicamente mai noi, decizia de a trata onicomicoza ar trebui luată după ce vei înţelege care sunt costurile şi riscurile implicate. Aşadar, nu uita că există şansa ca infecţia să reapară. Terapia fotodinamică şi tratamentele cu laser ar putea reprezenta viitoarele opţiuni de tratament, susţin unii specialişti.

Anumite dispozitive de tratament cu laser au fost folosite peste hotare pentru a trata onicomicoza, inclusiv tehnologia de la baza laserelor Nd:YAG şi a laserelor cu diodă. Există chiar unele dovezi (chiar dacă sunt puţine încă) ce arată eficacitatea tratamentelor cu laser asupra micozei unghiilor. De asemenea, s-a raportat că terapia fotodinamică a fost eficientă în cadrul unor studii pe această temă.

Tratamentul cu laser asupra infecţiei de tipul onicomicozei foloseşte principiul fototermolizei selective. Terapia cu laser este menită să exploateze diferenţele de absorbţie a energiei laser şi conductivitatea termică dintre infecţia fungică şi ţesutul din jur. Absorbţia energiei luminii pulsate de către ciupercă rezultă în transformarea energiei în căldură sau energie mecanică.

Ciuperca (fungi) este sensibilă la căldură, mai ales la temperaturile de peste 55 de grade Celsius, aşa că absorbţia energiei exercitate de laser care rezultă în timpul procesului de încălzire fototermică are mari şanse să aibă efecte fungicide, adică să distrugă microorganismele care au provocat infecţia. Laserul are multe beneficii în podiatrie. Tehnologia cu laser Nd:YAG este folosită în prezent pentru a trata onicomicoza, aşa că merită să încerci şi această variantă dacă vrei să scapi de neplăceri.

Alege tratamentul cu laser de la clinica Elos!

Terapiile bazate pe laser şi cu lumină pulsată sunt disponibile în clinicile de top, precum Elos Skin & Laser Center. Discută cu un medic dermatolog de la clinica Elos dacă te confrunţi cu o infecţie fungică supărătoare şi cere-i sfatul în privinţa utilizării tratamentului cu laser împotriva onicomicozei. Fă-ţi acum o programare la clinica Elos!

Rezerva acum