Dr. Andreea Hodoroabă

MEDIC DERMATOLOG

DE UNDE PASIUNEA PENTRU DOMENIUL MEDICAL-ESTETIC?

Pasiunea pentru medicină s-a conturat cu adevărat în liceu, când s-a pus problema să mă gândesc la o profesie pe care să o practic toată viaţa. Fiind atrasă de domeniul ştiinţelor, dar şi făcând voluntariat într-o fundaţie care se ocupa de persoane în vârstă sau cu dizabilităţi, mi-am dat seama că meseria de medic presupune mult mai mult decât a pune un diagnostic şi a da un tratament. Relaţia care se stabileşte între medic şi pacient, bazată pe comunicare, empatie şi implicare, completează actul medical şi de cele mai multe ori se păstrează în timp. Latura estetică a dermatologiei este privită cu un interes din ce în ce mai mare, pielea fiind un organ extern şi având un important impact social, dar şi psihologic. Este uimitor şi satisfăcător să vezi cum oamenilor li se schimbă percepţia despre sine, starea de spirit şi în final calitatea vieţii în urma tratamentelor şi procedurilor care s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani şi pe care le realizăm şi noi în cadrul Elos Skin & Laser Center.

CARE SUNT CELE MAI DESE TRATAMENTE SOLICITATE DE PACIENȚI?
Tratamentele cele mai solicitate sunt cele cu rezultate vizibile rapid, eficiente şi care presupun un timp de recuperare scurt. Din fericire, în ziua de azi pacienţii înţeleg importanţa ramurii profilactice a esteticii şi apelează la diverse tratamente si proceduri de întreţinere, care menţin sănătatea pielii şi îi conferă un aspect mai tânăr şi mai luminos.

AȚI RĂSPUNS ÎNTOTDEAUNA POZITIV SOLICITĂRILOR PACIENȚILOR CHIAR DACA AU FOST EXAGERATE? AȚI FOST PUSĂ ÎN POSTURA DE A REFUZA UN PACIENT?

Consider că o comunicare eficientă între medic şi pacient poate seta aşteptări realiste şi conduce la complianţa pacientului şi răbdare, acolo unde este cazul. Consultaţiile de care pot beneficia pacienţii înainte de un anumit tratament au tocmai acest scop: o informare corectă şi completă, care să ducă la alegerea celei mai bune opţiuni, potrivită fiecărui pacient în parte. Am fost pusă în situaţia de a refuza un pacient, sau de a-i reorienta solicitarea către o soluţie mai bună, diferită faţă de cerinţa lui iniţială.

CARE AU FOST CELE MAI SPECTACULOASE CAZURI CU CARE V-AȚI CONFRUNTAT?

Aş fi tentată să răspund că afecţiunile dermatologice sunt mai “spectaculoase” decât problemele de ordin estetic, însă impactul psihologic este semnificativ şi diferit pentru fiecare pacient în parte, aşa încât fiecare pacient mulţumit şi fericit reprezintă o realizare şi pentru mine.

CARE AU FOST CELE MAI MARI SATISFACȚII DIN CARIERA DVS?

Satisfacţiile mici, de fiecare zi, provin din feedback-ul oferit de pacienţi, aşa încât este alimentată pasiunea şi implicarea cu care muncesc în fiecare zi. Pe lângă “ţintele” legate de domeniul profesional (să iau un anumit punctaj la vreun examen, să particip la cursuri, congrese, workshop-uri etc.) pe care le-am avut de-a lungul formării profesionale, şi pe care le am în continuare în vedere, încerc să creez relaţii autentice cu pacienţii mei, bazate pe implicare, empatie şi dialog.

CARE SUNT TRATAMENTELE DE ULTIMĂ GENERAȚIE? TRATAMENTELE DE ULTIMĂ ORĂ SUNT NEAPĂRAT ȘI CELE MAI EFICIENTE?

Cele mai noi tratamente se bazează pe obţinerea unui rezultat cât mai important, cu riscuri şi timpi de recuperare cât mai mici. Acest lucru este posibil datorită evoluţiei tehnologiei şi apariţiei unor device-uri care, mai întâi în studii clinice serioase, şi apoi aplicate la o gamă extinsă de pacienţi, şi-au demonstrat eficienţa şi siguranţa.

DE CE CREDEȚI CĂ CEA MAI MARE PARTE A PERSOANELOR CARE APELEAZĂ LA SERVICIILOR UNEI CLINICI MEDICAL-ESTETICE SUNT FEMEI? ESTE ÎN CREȘTERE NUMĂRUL BĂRBAȚILOR CARE CALCĂ PRAGUL CLINICII?

În general, majoritatea pacienţilor unei clinici medical-estetice sunt femei, deoarece acestea sunt mai preocupate de proceduri anti-aging, de îngrijirea pielii astfel încât aceasta să aibă un aspect sănătos şi întinerit un timp cât mai îndelungat. Totuşi, în ultimul timp, numărul bărbaţilor interesaţi de proceduri non-invazive în general, dar cu rezultate evidente şi rapide, este în creştere, semn că manifestă o preocupare din ce în ce mai mare legată de aspectul fizic.