Nu ai produse in cos.

Shop

Cum să scapi de cicatrici şi leziuni post-acneice?

cum-scapi-de-cicatrici-clinica-elosEfectele emoţionale şi estetice ale acneei pot să dureze mult timp, chiar şi după ce semnele vizibile, precum coşurile, au dispărut de pe faţa ta. O explozie de coşuri este suficient de enervantă, dar petele pigmentare şi cicatricile pe care acneea le lasă în urma sa sunt mult mai rele, mai ales la vârsta adultă.

Care este diferenţa dintre semnele lăsate de acnee şi cicatricile de după acnee?

Pentru a trata semnele şi cicatricile post-acnee, este important să înveţi cum să faci diferenţa între cele două concepte. Medicii dermatologi spun că, adeseori, pacienţii sau pacientele confundă petele pigmentare cu cicatricile lăsate de acnee, dar aceste semne sunt foarte diferite.

Hiperpigmentarea pielii de după inflamaţia de la nivelul feţei reprezintă, de fapt, acele semne sau pete de culoare maro sau roşie, care de regulă dispar când întinzi uşor pielea. Poate dura între 3 şi 6 luni până când aceste semne dispar de la sine.

Sau poţi grăbi procesul de vindecare cu un tratament complex şi targetat, care include produse ce conţin retinoizi, serumuri cu vitamina C, creme cu factor de protecţie solară şi produse cosmetice care albesc pielea (o fac să fie mai deschisă la culoare).

Cu toate acestea, cicatricile reale provocate de acnee sunt crestături şi adâncituri permanente, apărute de la daunele suferite de colagenul din piele, iar aceste adâncituri sau cicatrici pot lua multe aspecte sau forme. Medicii dermatologi de top spun că tratamentele cu laser şi substanţele de umplere a dermului (cunoscute şi drept fillere) sunt singurele modalităţi de a trata această problemă.

 

Tipuri de cicatrici post-acnee

Unele cicatrici sunt mai groase groase, la fel ca nişte ridicături de ţesut care se văd deasupra pielii. Acestea sunt cicatrici hipertrofice (n.r. – hipertrofia este dezvoltarea excesivă a volumului unui ţesut fără înmulţirea celulelor acestuia).

Iar altele sunt cheloide (n.r. – tumoare a pielii, cu aspect fibros, alungit, apărută de obicei pe locul unei cicatrici), adică sunt acele cicatrici care au ţesutul pielii produs în exces în acea zonă). Dar mai există şi cicatrici atrofice, care apar ca nişte depresiuni sau adâncituri în piele, iar acestea sunt cel mai dificil de tratat.

Există trei categorii principale de cicatrici atrofice:

1) cele care seamănă cu un por mare, scobit (adică sunt mai adânci decât par, iar la suprafaţă nu sunt aşa de răspândite şi au margini „zimţate”);

2) cicatrici care seamănă cu un vagon de marfă – sunt extinse, sunt adâncituri dreptunghiulare, cu margini definite;

3) cicatrici rotunde, care sunt adâncituri mai extinse, dar cu marginile rotunjite, de unde şi numele lor.

 

Care sunt cauzele semnelor şi cicatricilor lăsate de acnee?

Petele întunecate la culoare care rămân pe piele – numite şi alterare pigmentară post-inflamatorie – sunt cauzate de inflamaţia din timpul procesului de vindecare a pielii. Atunci când pielea ta este „deschisă” – de pildă, atunci când storci un coş – , iar apoi se închide la loc, poţi să ai de-a face cu o pigmentare anormală, să observi o textură şi o nuanţă a pielii diferite de restul pielii tale.

Iar uneori, vasele de sânge sparte care rămân după ce leziunile provocate de acnee s-au diminuat pot avea drept rezultat un semn care pare mai degrabă roşu sau vineţiu, şi mai puţin o pată maronie. Aceste semne se observă mai degrabă la persoanele care au pielea mai albă.

Deoarece este atât de greu ca medicul dermatolog să îşi dea seama ce provoacă apariţia cicatricilor la o persoană, comparativ cu alta, cel mai bun mod de a evita formarea cicatricilor este să tratezi acneea adoptând o rutină corectă de îngrijire a pielii – iar asta înseamnă să rezişti tentaţiei de a sparge, de a zgârma sau de a atinge tot timpul un coş de pe faţă.

Cum poţi trata cicatricile care apar după acnee?

Laserele pot fi de ajutor în reducerea roşeţii asociate cu semnele şi cicatricile post-acnee. Medicii dermatologi au la dispoziţie noi tehnologii, precum laserul fracţionat CO2RE. El reprezintă cea mai nouă şi complexă platformă cu laser fracţionat de la Syneron Candela, concepută pentru a oferi soluţii eficiente pentru rejuvenarea facială, tratarea ridurilor, atât la nivel superficial, dar şi în profunzime.

Această platformă laser este structurată pe 3 module, iar noi îţi vom vorbi astăzi despre CO2RE Estetic, care este destinat peelingului laser, rejuvenării faciale, tratării laxităţii tegumentare, reducerii ridurilor, cicatricilor şi hipepigmentaţiilor.

Dacă cicatricile lăsate de acnee nu se estompează de la sine, poate este momentul să îţi faci o programare la medicul dermatolog. În mai multe şedinţe (de regulă, poate fi nevoie de 1-3 sesiuni), tratamentul pielii folosind acest tip de laser fracţionat poate ajuta la uniformizarea pielii şi poate creşte producerea de colagen nou în derm. Colagenul este o proteină care este considerată un fel de „cărămidă” care stă la baza formării pielii. Noul colagen care se va produce în urma tratamentului te poate ajuta şi poate umple cicatricile post-acnee.

Cum funcţionează laserul fracţionat?

În esență, laserul fracţionat tratează doar câte o fracţiune din piele, fiind destul de agresiv. În timpul procedurii, laserul 2perforează” pielea în milioane de găuri, vaporizând ţesutul cu care intră în contact.

Leziunile induse pielii forţează organismul să vindece zona afectată, creând ţesuturi noi, după ce cele afectate au fost îndepărtate. CO2RE are abilitatea de a trata atât ţesuturile superficiale, dar şi cele profunde, oferind posibilitatea unei înalte precizii în controlarea intensităţii şi adâncimea ablaţiei.

Aspectul pielii este îmbunătăţit după o şedinţă

La ora actuală, există destul de multe lasere fracţionate pe piaţă, însă CO2RE se diferenţiază prin utilizarea simultană a două fascicule laser, care pătrund în piele la adâncimi diferite. În plus, oferă un disconfort redus şi o schimbare dramatică a pielii după doar o singură şedinţă.

Rezerva acum