Nu ai produse in cos.

Shop

Acnee

Acneea este o afectiune cutanata caracterizata prin aparitia unor leziuni inestetice inflamatorii, noninflamatorii si, din pacate, a cicatricilor. Aceasta afectiune este una dintre cele mai frecvente boli dermatologice, care a catalizat in jurul ei numeroase variante de tratament pe care le veti descoperi in cadrul Clinicii Elos.

Cel mai frecvent, acneea apare in perioada pubertatii si poate regresa la varsta adulta, de cele mai multe ori repercursiunile bolii – traduse prin cicatricile post-acneice, fiind o cauza majora de discomfort pentru pacient. Din fericire, exista multiple tratamente medicamentoase, dar si tratamente adjuvante de tipul peelingurilor, laserelor, radiofrecventei ablative ori procedurilor de intretinere care pot oferi o sansa reala de vindecare pacientului.

Vreau Plan de Tratament Gratuit
Hydrafacial Intraceuticals Peeling Chimic

Care sunt cauzele aparitiei acneei?

Factorii genetici: exista o predispozitie genetica transmisa variabil, care se va manifesta daca vor fi prezenti si factori stimulatori asociati. Se considera ca daca ambii parinti au avut acnee, copilul are o sansa de 50% de a dezvolta aceasta afectiune;

Hiperseboreea: cu cat secretia de sebum este mai mare, cu atat creste si severitatea acneei. Activitatea glandelor sebacee este influentata de hormonii sexuali masculini, respectiv de testosteron, iar orice dereglare a echilibrului hormonal conduce la cresterea sintezei de sebum;

Proliferarea florei microbiene rezidente la nivelul pielii: desi nu este o boala infectioasa, acneea este influentata de bacteriile si fungii (Propionibacterium acnes, Staf.epidermidis, Pityrosporum) situati la nivelul glandelor sebacee. Prezenta lor are efect comedogenic- de blocare a porilor- si rol proinflamator, ceea ce favorizeaza dezvoltarea leziunilor acneice;

Tulburarile de keratinizare: in acnee creste productia celulelor din stratul cel mai superficial al pielii, ceea ce determina in final blocarea orificilor prin care se secreta sebumul la suprafata pielii;

Inflamatia: in contextul factorilor amintiti anteriori, cat si a unei sinteze crescute de citokine, elemente proinflamatorii din corp, cercul vicios de stimulare si intretinere a acneei apare.

Importanta consultatiei dermatologice

Intotdeauna este important sa existe un diagnostic clar al afectiunii si o evaluare completa (analize de sange, examinare endocrinologica, ginecologica, examene locale de la nivelul leziunilor), pentru a avea parte de un tratament corect si eficient. In cadrul Clinicii Elos, impreuna cu medicul dermatolog, se va stabili un plan de tratament adaptat fiecarui pacient, in functie de etapa evolutiva a acneei pentru stoparea si inlaturarea manifestarilor acesteia.

Tipuri acnee

1

Acneea vulgara consta din suma manifestarilor inflamatorii (papule, pustule, noduli, chisturi) si non inflamatorii (comedoane, cicatrici) care pot aparea la nivelul pielii de pe fata, gat sau chiar spate ori regiunea bratelor. In functie de persoana, pot exista leziuni care sa predomine sau o combinatie a acestora, ceea ce a dus la impartirea acneei vulgare in urmatoarele tipuri:

  • Acnee comedoniana se manifesta prin prezenta la nivel facial a comedoanelor inchise sau deschise, aparute in perioada pubertatii initial la nivelul nasului, apoi pe frunte si obraji. Comedoanele inchise reprezinta micile puncte albe de sub piele, in timp ce comedoanele deschise sau punctele negre sunt orificii la nivelul pielii care permit oxidarea sebumului in contact cu aerul, ceea ce duce la aparitia aspectului negru al continutului. Se indica tratamente topice medicamentoase, peelinguri, cat si tratamente de curatare de tipul Hydrafacial.
  • Acnee papulo-pustuloasa se caracterizeaza prin leziuni inflamatorii papulo-pustuloase, care asociaza putine comedoane, fiind o forma de acnee cu risc ridicat de vindecare cu cicatrici. Astfel de forme de acnee pot fi tratate combinand actiunea substantelor medicamentoase de uz topic si sistemic, cu proceduri de tipul peelingurilor sau prin laserterapie, asociind bineinteles tratamente standardizate de curatare.
  • Acneea conglobata/ nodulo-chistica este cea mai severa forma de acnee, afectand predominant barbatii. Se caracterizeaza prin polimorfism lezional, majoritatea leziunilor fiind de natura inflamatorie, in principal noduli sau chisturi. Este asociata cu disconfort si durere locala si necesita tratament de specialitate.
2

In functie de varsta la care apare, acneea se imparte in:

  • Acnee neonatala apare la nou-nascut in primele 4 saptamani, sub influenta stimularii glandelor sebacee de actiunea hormonilor materni. Se manifesta la nivelul fetei prin aparitia de papule si pustule, necesitand tratament specific.
  • Acneea copilarieidebuteaza dupa varsta de 2 ani, cu leziuni prezente la nivelul fetei. Are o durata variabila fara tratament si uneori este un semn al unei forme severe de acnee.
  • Acnee polimorfa juvenila este cea mai comuna forma de acnee care debuteaza la pubertate si care se poate ameliora dupa stoparea furtunii hormonale asociate cresterii.
  • Acneea adultului are manifestari clinice care, ca si in forma juvenila se caracterizeaza prin polimorfism lezional, insa majoritatea leziunilor apar in cadranul inferior al fetei, in regiunea submandibulara.

Preventia acneei

Pe langa cauzele acneei amintite anterior, exista si o serie de alti factori care o pot agrava sau pot favoriza aparitia ei:

Dieta dezechilibrata –aportul de alimente care contin o cantitate ridicata de glucide, grasimi, hormoni ori produsele lactate, alaturi de consumul excesiv de substante stimulatorii (ciocolata, cafea, sucuri, alcool). Medicul va poate recomanda si anumite suplimente alimentare cu continut ridicat de zinc, cupru, nicotinamida, lactoferina care pot ajuta corpul sa lupte impotriva bolii;

Stresul – impactul lui asupra corpului se traduce prin cresterea hormonului de stres- cortizolul, ceea ce influenteaza negative sinteza de sebum, cu amplificarea acneei;

Igiena deficitara, agresarea pielii – contactul pielii afectate cu bacterii patogene, poate duce la suprainfectie adaugata si, deci, la o agravare a acneei. Evitati aplicarea mainilor murdare pe fata sau folosirea obiectelor altor persoane (bureti machiaj, pensule, prosoape). Folositi doar produse recomandate de medic si evitati folosirea de uleiuri sau machiaj excesiv, care doar vor bloca porii. Utilizati pentru curatare ape micelare, geluri sau sapunuri. Nu traumatizati pielea acasa pentru ca riscati mai degraba sa accentuati sau sa induceti aparitia cosurilor, uneori chiar cu inocularea de bacterii. Folositi mai degraba metode standardizate de curatare, de tipul Hydrafacial sau Preime Dermafacial, cel putin o data pe luna sau de ori cate ori simtiti nevoia;

Produsele nepotrivite de ingrijire a tenului acneic pot avea efect comedogenic. Folositi doar produse recomandate de medic si evitati folosirea de uleiuri sau machiaj excesiv care doar vor bloca porii. Tratamentele specifice acneei incorect folosite vor avea un efect de uscare a pielii astfel incat un ten agresat, dar nu si reparat, va lupta si mai greu impotriva acneei.

Cele mai eficiente tratamente pentru acnee

Tratarea acneei implica tratamentul fazei acute sau active, iar ulterior tratarea leziunilor reziduale prin masuri specifice, moderne. Combinatia de tratamente pentru acasa, cu cele care pot fi efectuate doar in cadrul clinicii, determina solutionarea mai rapida a problemei.

Hydrafacial

# beauty

Hydrafacial este o procedura non-invaziva de ingrijire a pielii care utilizeaza tehnologia vortex de curatare si exfoliere pentru a imbunatati aspectul si sanatatea pielii. Acest tratament este proiectat pentru a oferi mai multe beneficii, inclusiv curatare profunda, exfoliere, extractie a impuritatilor si hidratare. Hydrafacial este potrivit pentru o varietate de tipuri de ten si probleme ale acestuia, inclusiv ten tern, pete pigmentare, linii fine si riduri, pori dilatati si acnee.

Descopera

Intraceuticals

# beauty

Intraceuticals a revolutionat domeniul tratamentelor noninvazive antiaging, reprezentand o bariera impotriva imbatranirii tenului. Este un tratament de rejuvenare si hidratare intensa bazat pe oxigen hiperbaric, fiind singura metoda noninvaziva de a introduce acid hialuronic in derm. Pe langa transformarile extraordinare pe care le aduce texturii si aspectului tenului, Intraceuticals este, intai de toate, o experienta unica! Afectiunile tenului pe care Intraceuticals le poate aborda sunt pielea uscata si deshidratata, liniile fine si ridurile, petele pigmentare si iregularitatile de culoare, acneea, pielea sensibila si reactiva.

Descopera

Peeling Chimic

# beauty

Peelingul chimic este un tratament estetic ce foloseste substante chimice pentru a exfolia stratul superior al pielii, indepartand celulele moarte si stimuland regenerarea celulara pentru un ten mai luminos si mai neted. Peelingul chimic ajuta la tratarea acneei, a petelor pigmentare, a cicatricilor superficiale, a ridurilor fine si a pielii imbatranite sau afectate de soare.

Descopera
Rezerva acum