Nu ai produse in cos.

Shop

Cicatrici

Lezarea pielii poate duce la o reparare defectuoasa a tesutului, cu aparitia de cicatrici. Imbunatatirea aspectului cicatricilor aduce beneficii in cresterea calitatii vietii pacientilor, cu implicatii psiho-sociale, dar si disparitia simptomelor uneori asociate unor cicatrici (prurit, durere, sensibilitate).

Cicatricile apar in procesul de reparare a pielii ca urmare a diverse tipuri de traumatisme (accidente, arsuri, interventii chirurgicale, acnee, alte afectiuni dermatologice), indiferent de varsta sau sex. Tesutul din care este compusa o cicatrice este reprezentat intr-un procent mare de o proteina numita colagen. Aspectul unei cicatrici este influentat de diversi factori cum ar fi: tipul de traumatism sau afectiune care a dus la aparitia cicatricii, marimea si severitatea traumatismului, localizarea pe suprafata corporala, tratamentul primit pentru rezolvarea traumatismului (suturi, pansamente, produse de ingrijire), varsta, predispozitia genetica, etnia pacientului si starea lui generala de sanatate.

Vreau Consultatie Gratuita

Metode de tratare a cicatricilor

Optiunile de tratament pot fi impartite in 2 categorii:

Tratamente cu dispozitive bazate pe energie: acestea cuprind tehnologii laser (lasere ablative si non-ablative) si radiofrecventa fractionata.

Tratamentele fizicale: acestea sunt reprezentate de subcizie, microdermabraziune, microneedling, produse injectabile (cortizon, fillere intradermice, enzime de tipul colagenazei) si peelinguri chimice.

In general, tratarea cicatricilor cuprinde de la caz la caz un protocol de tratament personalizat ce include mai multe tipuri de terapii, utilizate in aceeasi sedinta sau in sedinte succesive, in functie de aspectul cicatricei la momentul realizarii sedintelor.
Laserele reprezinta o terapie de prima intentie in managementul cicatricilor. Desi majoritatea laserelor au aplicabilitati estetice, utilizarea lor in tratarea cicatricilor poate ajuta la imbunatatirea functiei in cazul cicatricilor ce asociaza si contracturi sau o diminuare a discomfortului in cazul cicatricilor ce prezinta durere sau mancarime.

Laser CO2 Injectari PB Serum Laser Thulium Lase MD Ultra Microneedling Exceed

Importanta planului de tratament

Tratamentul cicatricilor conduce la o reducere a dimensiunii si o imbunatatire a aspectului acestora, fara a putea fi sterse complet de pe suprafata pielii. In plus exista optiuni de tratament care controleaza de la bun inceput procesul de cicatrizare, controland vindecarea.

 

Consultatia va incepe cu o examinare corecta a cicatricelor facuta de medicul dermatolog. Acesta va evalua dimensiunea, textura si culoarea pentru a determina tipul cicatricei. De asemenea, trebuie tinut cont si localizarea lor, de cauza de aparitie si de durata.

Tipuri cicatrici

1

Tipurile principale de cicatrici sunt reprezentate de:

  • Cicatrici atrofice Au un aspect deprimat si rezulta in principal dupa afectiuni cum ar fi acneea sau varicela, sunt rotunde si arata o lipsa de colagen; devin mai vizibile cu varsta pe masura ce pielea isi pierde elasticitatea si cantitatea de colagen scade si mai mult;
  • Cicatricile plane Pot fi usor elevate la inceput si de culoare roz deschis, dar devin plate in timp si capata o culoare mai deschisa sau mai inchisa decat restul pielii;
  • Cicatricile keloide Sunt cicatrici de culoare rosie-violacee elevate fata de nivelul pielii si care se intind dincolo de marginile leziunii initiale, datorita unui exces de producere a colagenului; pot creste in timp si pot produce simptome precum durere sau mancarime;
  • Cicatricile hipertrofice Sunt cicatrici tot elevate fata de suprafata pielii, care se simt la palpare si care in timp se mai pot aplatiza dar nu complet si care nu se extind dincolo de marginea leziunii initiale, spre deosebire de keloide;
  • Contracturile Apar de obicei dupa o arsura si duc la strangerea pielii, ceea ce poate duce la o mobilitate redusa;
  • Vergeturile Apar in momentul cand pielea se intinde sau se strange rapid, ceea ce determina afectarea retelei de colagen si elastina din piele; apar frecvent in timpul sarcinii, adolescentei sau dupa variatii de greutate.
2

Cicatrici aparute dupa leziunile de acnee sau cele post-interventii chirurgicale.

  • Cicatricile post-acneice Au un impact major asupra vietii pacientilor, mai ales ca apar in perioada adolescentei, o perioada incarcata din punct de vedere emotional. Severitatea lor este influentata de factori genetici, tipul afectiunii si de timpul lung de prezentare la medicul dermatolog pentru un control eficient al leziunilor active. In general, cicatricile post-acneice sunt in mare parte de tip atrofic, in aproximativ 80-90% din cazuri si doar o mica parte de tip hipertrofic sau keloide.
  • Cicatricile post-traumatice sau post-chirurgicale Au un aspect variat, care difera de la pacient la pacient. Procesul de cicatrizare pana la aparitia cicatricei mature cuprinde 3 faze: faza inflamatorie (prima sapt.)/ faza proliferativa (sapt. 1 pana la sapt. 3)/ faza de remodelare (sapt. 3 pana la 1 an).

#tailoredbeauty

Protocoalele actuale de tratament ale cicatricilor includ mai multe tipuri de tratamente, fiind extrem de important ca acestea sa fie incepute cat mai devreme cu scopul de a asista procesul de vindecare.

In cazul cicatricilor post-chirurgicale, asistarea vindecarii poate presupune pansamente compresive si geluri siliconice care sa tina cicatricea in tensiune. De asemenea, laserul PDL Vbeam poate fi inceput de la scoaterea firelor de sutura, la 10-14 zile de la momentul interventiei pentru a controla faza inflamatorie si proliferativa si a preveni riscul de dezvoltare a unei cicatrici hipertrofice sau keloide. De asemenea, injectarile de cortizon sau enzime de tipul colagenazei pot fi incepute in momentul cand observam o cicatrice reliefata sau care prezinta simptome de tip durere sau prurit. Laserele fractionate non-ablative pot fi incepute mai repede cu scop de remodelare, dar laserul CO2 este ideal sa fie introdus la 3-6 luni de la momentul interventiei, fiind in general necesar un protocol de 3 sedinte, realizate la minim 4-6 saptamani, dar acest lucru este variabil de la caz la caz. Rezultatele procedurilor de remodelare incep sa fie vizibile la 1 luna de la efectuarea procedurii si continua sa se imbunatateasca pana la 7-9 luni de la tratament.

In cazul cicatricilor post-acneice este extrem de important sa se obtina controlul strict al leziunilor active de acnee (papule, pustule, noduli) inainte de a incepe procedurile de remodelare. Pentru petele eritematoase ramase dupa vindecarea leziunilor putem efectua peelinguri chimice sau laser Vbeam PDL pentru a controla inflamatia. Ulterior, se poate continua cu subcizie daca exista aderente fibroase care ancoreaza suprafata pielii de stratul subcutan. Dupa subcizie, se va alege dispozitivul bazat pe energie pt remodelare, in functie de adancimea si aspectul cicatricilor. Se poate efectua microneedling Exceed, laser Thulium LaseMD si bineinteles laser CO2, dar si microneedling fractionat de tip Morpheus.

Cele mai eficiente tratamente pentru eliminarea cicatricilor

In clinica Elos, dispunem de toate tehnologiile avansate de tratare a cicatricilor disponibile la ora actuala in toate clinicile de top. Experienta indelungata in tratarea oricarui tip de cicatrice ne permite ca dupa o evaluare initiala sa oferim protocoale de tratament personalizate, atat pentru cicatrici recente, dar si vechi, indiferent de tipul lor.

Laser CO2

# beauty

Laserul CO2 reprezinta un laser fractionat de tip ablativ care ofera posibilitatea de a trata atat straturile superficiale, cat si cele profunde ale pielii, cu un control precis asupra intensitatii si adancimii ablatiei. Datorita acestui principiu tratamentul poate fi adaptat nevoilor individuale ale pacientului. Laserul CO2 are multiple aplicatii precum rejuvenarea pielii, tratarea vergeturilor si a cicaticicelor, indepartarea alunitelor si a negilor, dar si in chirurgia estetica.

Descopera

Injectari PB Serum

# beauty

Linia de produse PB Serum Medical reprezinta o inovatie in domeniul medical-estetic, cu o compozitie unica de enzime, destinate rejuvenarii pielii si remodelarii corporale prin injectare, garantand rezultate excelente fara reactii adverse si timp de recuperare. Afectiunile care se pot trata cu produsele PB Serum Medical sunt fibroza, cicatricele (hipertrofice, atrofice si cheloide), celulita si laxitatea pielii, vergeturile sau edemele perioculare.

Descopera

Laser Thulium Lase MD Ultra

# beauty

Sistemul LaseMD, care apartine companiei Lutronic, reprezinta o abordare diferita in industria procedurilor de rejuvenare faciala, combinand in acelasi timp puterea laserului cu beneficiile substantelor active. LaseMD se bazeaza pe laserul Thulium (1927nm), un laser fractionat non-ablativ extrem de eficient, care implica o perioada de recuperare minima pentru pacient. Sinergia dintre puterea laserului si a substantelor active introduse in derm confera pielii un aspect intinerit, tonifiat, reducerea ridurilor si a porilor dilatati, precum si a petelor hiperpigmentare.

Descopera

Microneedling Exceed

# beauty

Exceed este o procedura avansata de microneedling medical (terapie cu ace), fiind singurul dispozitiv dublu certificat FDA pentru tratamentul ridurilor si al cicatricilor. Poate fi utilizat pentru tratamentul cicatricilor post acneice si al cicatricilor post traumatice atrofice sau in plan cu pielea. Nu este indicat in tratamentul cicatricilor hipertrofice sau keloide (supradenivelate), pentru acestea fiind recomandate in prima faza alte metode de tratament (terapie cu cortizon injectabil sau laser CO2).

Descopera
Rezerva acum