Dr. Alexandra Bațani

MEDIC DERMATOLOG

DE UNDE PASIUNEA PENTRU DOMENIUL MEDICAL-ESTETIC?

A profesa în domeniul medical-estetic nu înseamnă doar a face oamenii să arate bine, ci să se și simtă bine, să le îmbunătățești calitatea vieții și să le redai încrederea în sine. Este o meserie în care nu te poți plictisi niciodată încât fiecare pacient are probleme, cerințe și nevoi diferite, iar fiecare caz în parte reprezintă o provocare. Este un domeniu într-o permanentă evoluție, periodic apar tratamente și echipamente noi, întotdeauna vor exista lucruri noi de învățat.

CARE SUNT CELE MAI DESE TRATAMENTE SOLICITATE DE PACIENȚI?
Se solicită foarte frecvent tratamente rapide, non-invazive și care să nu presupună o perioadă prea lungă de recuperare. Ritmul rapid al zilelor în care trăim nu ne permite, din păcate, să ne alocăm atât de mult timp îngrijirii pielii cât poate ne-am dori cu adevărat. Tehnologia actuală ne ajută mult să satisfacem aceste cerințe fără a altera calitatea sau siguranța servicilor medical-estetice. În plus, sunt plăcut impresionată să constat că majoritatea procedurilor solicitate se doresc a avea rezultate naturale, echilibrate și în armonie cu ceea ce natura a lăsat deja.

AȚI RĂSPUNS ÎNTOTDEAUNA POZITIV SOLICITĂRILOR PACIENȚILOR CHIAR DACA AU FOST EXAGERATE? AȚI FOST PUSĂ ÎN POSTURA DE A REFUZA UN PACIENT?

Există și situații în care pacientul are așteptări nerealiste sau își dorește a face modificări în fizionomia sa ce ar putea să nu îl avantajeze, poate chiar mai târziu să le regrete. Trebuie înțeles că fiecare dintre noi este un organism unic, procedurile estetice nu au indicații universal valabile, iar planurile de tratament cele mai sigure și eficiente sunt cele individualizate. Ca medic, este de datoria mea să ofer informațiile ce au fost omise sau neînțelese și să îndrum pacientul către alternativa cea mai corectă.

CARE AU FOST CELE MAI SPECTACULOASE CAZURI CU CARE V-AȚI CONFRUNTAT?

Cele mai spectaculoase cazuri sunt cele în care, după un consult pentru o afecțiune a pielii aparent minoră, ce deranjează pacientul mai mult din punct de vedere estetic, descoperi că aceasta este de fapt o manifestare a unei afecțiuni sistemice mult mai grave. Modificările pielii pot fi semne de alarmă pentru foarte multe alte probleme de sănătate.

CARE AU FOST CELE MAI MARI SATISFACȚII DIN CARIERA DVS?

Fiecare caz tratat cu succes reprezintă o satisfacție. Mă bucur că lucrez într-un domeniu în care te poți dezvolta continuu, în care periodic se aduc soluții noi pentru o varietate foarte mare de afecțiuni ale pielii. Fiecare pacient e unic și asta face din această meserie o provocare continuă.

CARE SUNT TRATAMENTELE DE ULTIMĂ GENERAȚIE? TRATAMENTELE DE ULTIMĂ ORĂ SUNT NEAPĂRAT ȘI CELE MAI EFICIENTE?

Tratamentele de ultimă generație se concentrează foarte mult pe partea de non-invazivitate, cu alte cuvinte tratamente ce pot fi realizate fără discomfort și după care pacientul își poate relua activitățile de zi cu zi imediat, fără a fi condiționat de o perioadă de recuperare. Multitudinea de tratamente și tehnologii existente la momentul actual pe piața domeniului estetic poate fi derutantă, nu numai pentru pacient, uneori chiar și pentru utilizator; nu orice aparat ce pare desprins din cărțile SF are cu adevărat eficiență prin punerea sa în practică. De aceea participarea constantă la congrese și workshopuri medicale este esențială pentru cunoașterea tratamentelor și tehnologiile ce au fost dovedite prin studii ca eficiente și sigure.

DE CE CREDEȚI CĂ CEA MAI MARE PARTE A PERSOANELOR CARE APELEAZĂ LA SERVICIILOR UNEI CLINICI MEDICAL-ESTETICE SUNT FEMEI? ESTE ÎN CREȘTERE NUMĂRUL BĂRBAȚILOR CARE CALCĂ PRAGUL CLINICII?

Nu este o surpriză faptul că pragul cabinetelor de medicină estetică este trecut cel mai frecvent de femei. Din totdeauna femeile au fost mult mai preocupate de aspectul fizic, iar noile tratamente și tehnologii din domeniul frumuseții au stârnit foarte mult curiozitatea feminină. Într-un procent mai mic, însă în puternica creștere în ultima perioadă, serviciile medical-estetice sunt solicitate și de către domni; și din partea lor, tendința este către procedurile minim-invazive, cu rezultate naturale.