Nu ai produse in cos.

Shop

De ce apar punctele negre şi cum poţi scăpa de ele?

034eccf5ccf428867207cc99dddce4dcÎn termeni medicali, comedoanele sunt mici puncte negre din sebum care apar pe pielea feţei şi a spatelui. Comedonul este o mică formaţiune cilindrică de substanţe sebacee, care are o extremitate neagră (de aici şi denumirea populară de „puncte negre”) şi care astupă uneori glandele sebacee ale feţei.

De ce apar comedoanele?

Punctele negre şi punctele albe sunt cauzate de o acumulare de sebum care blochează unul dintre porii tăi. Punctele albe se formează acolo unde uleiurile secretate sunt prinse sub suprafaţa pielii, în timp ce punctele negre se dezvoltă acolo unde sebumul blocat şi celulele pielii se oxidează, căpătând o culoare neagră.

Punctele negre sunt o trăsătură a tenului cu acnee, o boală de piele comună care este însoţită de leziuni inestetice şi uneori dureroase, numite în limbajul popular „coşuri”. Punctele negre sunt o leziune specifică şi se numesc aşa deoarece conţin melanină oxidată, pigmentul secretat de celulele pielii (numite şi melanocite). Sebumul are un rol protector asupra pielii tale, ajutând-o să se menţină hidratată şi suplă. Atunci când corpul secretă sebum în exces, se pot forma „dopuri“ în porii tăi, iar sebumul se acumulează şi formează aceste dopuri cilindrice împreună cu celulele moarte ale pielii.

Aceste „dopuri“ sunt cunoscute sub numele de comedoane. Punctele negre sunt comedoane deschise, iar punctele albe sunt comedoane închise. Din păcate, punctele negre sunt deshise şi expuse la aer, iar una dintre extremităţi se înnegreşte (devenind vizibilă), deoarece sebumul se oxidează în contact cu aerul, în timp ce punctele albe nu trec prin această etapă.

Cauzele punctelor negre

Aceste comedoane au o patogeneză foarte bine descrisă de medicii dermatologi. Porii sunt blocaţi prin următoarelor procese:

– glandele sebacee produc o cantitate prea mare de sebum (şi producţia în exces de celule ale pielii poate fi un factor;

– excesul de sebum se strânge şi se acumuleauă cu celulele moarte ale pielii. Astfel, el blochează foliculii de păr (baza şi secţiunea din piele din care creşte firul de păr);

– comedonul deschis expune acest „dop“ de sebum la aer, având ca rezultat oxidarea substanţei uleioase, cu aspect de ceară, transformând dopul într-un punct de culoare neagră, foarte inestetic.

Cum poţi scăpa de punctele negre

Dacă aceste comedoane deschise îţi provoacă neplăceri şi vrei să ştii ce poţi face pentru a avea o piele frumoasă, ajutorul vine din partea specialiştilor în medicina estetică. Leziunile severe şi inflamate de pe suprafaţa pielii feţei (nu doar punctele negre, ci şi coşurile) pot fi tratate de medicii dermatologi, în cabinetele unor clinic de top, precum clinica Elos.

Aşa că dacă alte tratamente nu te-au ajutat să scapi de punctele negre (măştile faciale pe care ţi le prepari acasă, produsele cosmetice care exfoliază pielea şi care promit că le elimină), reţine că aceste comedoane simple, cum ar fi punctele negre, pot fi tratate prin folosirea unei „unelte“ special create pentru a extrage materialul, adică sebumul care blochează unul sau mai mulţi pori. Astfel de tratamente se dovedesc a fi eficiente, mai ales atunci când sunt executate de un personal medical profesionist.

Tratamentul HydraFacial, de la Clinica Elos, elimină punctele negre

Aparatul HydraFacial reprezintă o inovaţie în domeniul medical-estetic, fiind singurul echipament de hidrodermoabraziune care combină procedurile de curăţare, exfoliere, extracţie şi hidratare. Delicat şi blând cu pielea ta, acest tratament non-invaziv a fost conceput pentru a înlocui tratamentele tradiţionale din saloanele de cosmetică, oferindu-ţi o nouă experienţă în ceea ce înseamnă curăţarea tenului.

HydraFacial se adresează tuturor tipurilor de piele: menţine sănătos tenul normal, calmează şi tratează tenul cu acnee, întinereşte tenul afectat de vârstă şi reduce ridurile fine. În timpul procedurii se folosesc aplicatori speciali, dedicaţi fiecărei etape în parte şi unici pentru fiecare dintre pacienţi, astfel încât vei avea certitudinea unui tratament sigur şi în condiţii de maximă igienă.

Dacă tenul tău are probleme în anumite zone de pe faţă, aparatul ajută la eliminarea punctelor negre în etapa a treia, cea de extracţie. Astfel, aplicatorul special acţionează cu tehnologia vortex şi realizează extracţii asupra porilor, eliminând impurităţile de la nivelul pielii. După tratament, vei avea rezultate vizibile, fără efecte secundare. La finalul şedinţei, vei observa reducerea punctelor negre şi a porilor dilataţi şi vei simţi o piele mai fină la atingere.

Rezerva acum