Nu ai produse in cos.

Shop

Te îngrijorează aluniţele? Când trebuie să apelezi la o dermatoscopie digitală FotoFinder

Dermatoscopia este cea mai eficientă metodă de monitorizare si diagnosticare a leziunilor cutanate folosită pentru a crește acuratețea diagnosticului dermatologic. La Clinica Elos vei găsi o tehnică revoluționară de dermatoscopie digitală: FotoFinder ATBM (Automatic Total Body Mapping).

Sistemul FotoFinder reprezintă standardul de excelenţă în dermatoscopia digitală, spun medicii dermatologi de la Elos Skin & Laser Center, şi s-a dovedit a fi un instrument extrem de eficient pentru depistarea cancerului de piele, cât şi a altor anomalii. Acest sistem complex investighează în detaliu tegumentul şi determină evoluţia în timp a nevilor pigmentari sau aşa-numitele aluniţe.

Clinica Elos oferă o metodă de cartografiere a aluniţelor de pe întreg corpul

Puţină lume ştie că melanomul este cea mai agresivă formă de cancer cutanat. Dacă este depistat şi îndepărtat în faze incipiente, pacienţii au şanse mai mari de a se trata şi de a se vindeca de melanom. Potrivit statisticilor recente, în România, pacienţii ajung mult prea târziu la medicul dermatolog, deoarece nu sunt conştienţi de riscul mare pe care îl are această boală. Tocmai din acest motiv, medicii descoperă uneori mult prea târziu celulele canceroase din unele aluniţe, iar rata de supravieţuire a pacientului scade.

Din fericire, o nouă tehnologie care a pătruns şi în ţara noastră poate monitoriza aluniţele şi leziunile de pe corp. Ea se numeşte dermatoscopie digitală şi se face cu ajutorul aparatului FotoFinder. Cu ajutorul acestei metode revoluţionare, medicii dermatologi pot detecta cancerul de piele în stadii incipiente.

Medicii de la Clinica Elos se numără printre specialiştii care folosesc acest sistem computerizat de cartografiere a aluniţelor, numit FotoFinder. El scanează întregul corp pentru a analiza aluniţele şi creează o hartă fidelă a leziunilor (numită hartă dermatoscopică), pe fotografii de înaltă rezoluţie. Aceste fotografii le permit medicilor dermatologi de la Clinica Elos să urmărească progresul şi schimbările leziunilor de pe piele, de-a lungul timpului, şi să observe orice modificări şi orice anomalii în cazul pacienţilor cu risc crescut sau nu de a face cancer cutanat.

Cine sunt “candidaţii” perfecţi pentru o dermatoscopie digitală cu FotoFinder

În lupta împotriva cancerului de piele, detectarea bolii în stadiu incipient şi prevenţia ei sunt esenţiale. Potrivit statisticilor, în 80% din cazurile de melanom malign din ţara noastră, pacienţii au şanse de supravieţuire de cel mult 5 ani de la depistarea boli. Asta înseamnă că, în comparaţie cu alte state, la noi în ţară medicii descoperă mult prea târziu tumora. Din fericire, atunci când cancerul este detectat şi tratat devreme, rezultatele sunt în general pozitive.

Potrivit specialiştilor în cancer de piele de la Universitatea British Columbia, cartografierea aluniţelor, adică realizarea unei hărţi dermatoscopice, nu este necesară pentru majoritatea oamenilor care ar putea avea aluniţe pe corp sau leziuni vizibile ale pielii. Pentru persoanele cre au o leziune care apare sporadic, din timp în timp, această tehnologie nu este cu adevărat necesară, însă dacă este vorba de un pacient care are un istoric mai complicat, cu multe pete şi multe aluniţe, atunci cel mai bun lucru este ca medicul lui să urmeze această abordare şi să apeleze la dermatoscopia digitală cu FotoFinder. Un medic dermatolog poate lua decizia de a face o biopsie cutanată, de a îndepărta sau de a continua să monitorizeze o aluniţă care pare suspectă.

Informarea şi conştientizarea, două etape importante în lupta contra cancerului de piele

Medicii dermatologi spun că pielea este cel mai mare organ (ca suprafaţă) al corpului, dar slaba informare ne poate pune în pericol. Tocmai de aceea, tot mai mulţi medici subliniază că şi conştientizarea pericolelor care ne pândesc pielea poate fi un pas când vine vorba de îngrijirea ei. În ultimii ani, tocmai din această cauză (oamenii sunt prea puţin informaţi şi nu sunt suficient de conştienţi de cât de grav poate fi cancerul de piele), s-a înregistrat o creştere a incidenţei a acestei boli.

Specialiştii recomandă o dermatoscopie digitală FotoFinder şi realizarea unei hărţi a aluniţelor de pe corp în cazul persoanelor care au foarte multe aluniţe şi anomalii pe piele, celor care au o piele mai deschisă la culoare sau celor care au avut în familie cazuri de melanom.

Şi pielea sănătoasă este inclusă în “hartă”

În trecut, pielea era examinată cu ochiul liber sau cu un dermatoscop, însă acum, graţie noilor tehnologii, medicul dermatolog poate inspecta pielea în detaliu şi poate face fotografii la nivel microscopic, în zonele care prezintă suspiciuni, cu ajutorul unei camere foto speciale. La următorul control, medicul poate înregistra o nouă imagine a aceleiaşi zone şi astfel poate identifica orice modificări apărute între timp, comparând cele două fotografii.

Cu toate acestea, nu toate cancerele de piele (melanom) se dezvoltă dintr-o aluniţă existentă. Multe cancere apar pe pielea sănătoasă, subliniază medicii dermatologi. Din acest motiv, aşa-numita “cartografiere totală a corpului” vizualizează nu doar aluniţele în mod individual, adică pe fiecare în parte, ci întreaga suprafaţă a pielii.

Cum funcţionează FotoFinder

FotoFinder ATBM (Automatic Total Body Mapping) este sistemul care satisface toate cerinţele medicilor dermatologi în ceea ce priveşte analiza pielii, aşa că noua tehnologie îi ajută să compare exact aceeaşi imagine a aluniţei, de pildă, la distanţă de câteva luni. Camera foto automată, setată pentru imagini standardizate ale pielii, având integrat un sistem de dermatoscopie digitală, urmeză un tipar sau un model fix, iar pacientul este fotografiar din cap până în picioare şi din toate părţile. Persoana trebuie să se întoarcă doar de 4 ori. Camera foto profesională fotografiază zona afectată şi stochează pozele automat în memoria calculatorului pentru a fi analizate apoi de medicul dermatolog. Medicam-ul integrat este dotat cu lentile speciale care măresc leziunile tegumentare de până la 70 de ori, analizându-le în profunzime pentru a determina dacă prezintă vreun risc de îmbolnăvire sau nu.

Rezerva acum